Одному з підозрюваних, який є співорганізатором злочинної схеми із ввезення в Україну товарів під виглядом гуманітарної допомоги для їх продажу, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки (БЕБ). 

Йому та його спільнику повідомили про підозру статтями 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) та за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів) Кримінального кодексу України.

Як раніше повідомляло «Антикорупційне Придніпров’я», мешканці Дніпропетровщини торгували товарами військового призначення, ввозивши їх як гумдопомогу.

Слідство встановило декількох громадян з Дніпропетровщини, які на початку повномасштабного вторгнення росії, щоб уникнути мобілізації, виїхали з України за підробленими документами.

Вони збирали кошти у родичів військових ЗСУ, тероборони та волонтерів для закупівлі за кордоном товарів, які мали безкоштовно передавати в Україні військовим частинам, благодійним організаціям, тощо. 

Зловмисники, з метою наживи, за волонтерські кошти, почали імпортувати бронежилети, каски, наколінники, підсумки, тепловізори, біноклі, оптичні приціли, безпілотні літальні апарати тощо. У подальшому продавали їх на внутрішньому ринку України за цінами втричі вищими від ціни закупівлі.

Щоб не сплачувати митні та інші платежі в Україні, правопорушники завозили продукцію під виглядом благодійної допомоги. Це дозволило їм ухилитися від сплати податків на мільйони гривень. 

Вже в серпні стало відомо, що зловмисники, з метою власної наживи, умисно ухилилися від сплати ввізного мита та податку на додану вартість в розмірі 23 млн грн. Загальна орієнтовна вартість реалізованої продукції становить майже 72 млн грн. 

За результатами санкціонованих обшуків приміщень, які використовували зловмисники, співробітники БЕБ вилучили товари подвійного та військового призначення, документи що підтверджують протиправну діяльність та факти ввезення товарів в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. Також вилучено готівкові кошти у сумі понад 3,3 млн грн. в еквіваленті. 

«Порушники, своєю діяльністю дискредитували інститут благодійництва та волонтерської діяльності», – зазначають в БЕБ.

До злочинної діяльності були залучені деякі благодійні фонди та товариства. 

Співвласник дніпровського підприємства з видання журналів та книг прописаний у росії
Мешканців Дніпропетровщини закликають повідомляти про порушення щодо використання бюджетних коштів