Відповідно до стандартів Європейського Союзу.

Кабінет міністрів вніс до парламенту законопроєкт № 9269, який повертає статус національних публічних діячів (PEP) пожиттєво.

Про це інформує Центр Протидії Корупції (ЦПК) у пресрелізі.

Раніше, під приводом воєнного стану, народні депутати скоротили термін визнання PEP до 3-х років замість пожиттєвого. Останній передбачений Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (FATF) та Європейським Союзом.

  • Для довідки: політично значущі особи (PEP) – особи, що займають важливі державні посади. Це президенти держав, прем’єр-міністри, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво Національного банку тощо.

Прирівняними до PEP особами є члени сім’ї державних діячів та пов’язані особи (наприклад, ділові та бізнес-партнери).

«У листопаді минулого року правками до начебто євроінтеграційного закону нардепи Григорій Мамка (ОПЗЖ) та Артур Герасимов (Європейська Солідарність) заклали скорочення строку перебування топчиновників у статусі PEP до трьох років із моменту звільнення», – повідомив ЦПК.

Торішній закон про фінансовий моніторинг також скоротив перелік тих, кого вважати членами сімей. До цього переліку на сьогодні входять лише найближчі родичі.

«У разі ухвалення (законопроєкт № 9269 – ред.), топпосадовці знову матимуть статус PEP пожиттєво. Це дозволить забезпечити ефективний фінансовий контроль за статками посадовців навіть після їхнього звільнення з посад», – пише ЦПК.

І нагадує, що у липні 2022-го після ухвалення нового закону про фінансовий моніторинг у ЦПК зазначали, що це рішення суттєво впливає на шанси для швидкого вступу України до ЄС.

Адже одним із семи кроків для відкриття переговорів про членство України в Євросоюзі є забезпечення боротьби з відмивання коштів, зокрема, через інструмент моніторингу фінансових операцій публічних діячів.

24 березня ц.р. МВФ також включило відновлення пожиттєвого фінансового моніторингу для публічних діячів до своїх вимог.

Також «Антикорупційне Придніпров’я» повідомляло:

Українофоб отримав черговий підряд за бюджетні кошти дніпрян
Податківця, якого підозрюють у незаконному витоку даних з електронних систем ДПС, поновили на посаді