До держбюджету України надійшли перші кошти, отримані за результатами вилучення об’єктів права власності рф та її резидентів в Україні. 

Про це Державна казначейська служба України повідомила у відповідь на запит групи аналітиків Trap Aggressor.

Йдеться про залишки коштів на рахунках українських дочірніх банків «Сбербанку» і «Веб.РФ» («Міжнародний резервний банк» та «Промінвестбанк»), націоналізація корпоративних прав та фінансових активів яких відбулась за рішенням РНБО від 11 травня 2022 року.

«Надходження коштів до спеціального фонду державного бюджету за кодом класифікації доходів бюджету 21085000 «Кошти, отримані у зв’язку з виконанням Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» становить 3 мільярди 169 мільйонів гривень», – заявили в Казначействі. 

Зазначається, що перерахунок коштів здійснив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у грудні.

Також у Фонді на додатковий запит аналітиків уточнили, що перший перерахований транш до держбюджету був у гривнях. Незабаром очікується ще один транш коштів, які зберігаються на рахунках у вилучених російських банках в іноземних валютах. 

«Фонд направив на адресу Державної казначейської служби України додаткове звернення від 06.12.2022 в якому висловив прохання в найкоротший термін повідомити реквізити відповідних рахунків спеціального фонду Державного бюджету України для можливості подальшого перерахування коштів зазначених банків в іноземних валютах», – заявили у Фонді гарантування вкладів. 

У Trap Aggressor підкреслили, що це перший успішний кейс вилучення російських активів на території України, який закінчився перерахуванням коштів до держбюджету. 

Як раніше повідомляло «Антикорупційне Придніпров’я», станом на 10 листопада 2022 року до державного бюджету не надходили кошти від примусового вилучення в Україні корпоративних прав та фінансових активів в українських дочірніх компаній «Сбербанку» і «Веб.РФ».

У групі аналітиків Trap Aggressor наголошують, що конфіскація російського майна під час війни повинна відбуватися проактивно, а кошти від неї оперативно надсилатися на підтримку Збройних сил України.

«Департамент заступника Філатова» у Дніпрі віддасть 9 млн грн фірмі, яку пов’язують з Дубинським
Кіпрські і російська компанії вимагають у заводу міноборони України повернення боргів