Аналітики YouControl  дослідили офіційні дані Єдиного державного реєстру стосовно засновників та кінцевих бенефіціарів українських підприємств та виявили 863 компанії з іранським капіталом.

Про це повідомляє аналітична платформа Ytoucontrol.

Згідно з останніми відомими даними за 2020 рік, які минулоріч розкрила Державна фіскальна служба, ці компанії згенерували 351.8 млн грн чистого доходу від реалізації продукції. При цьому, контролюючи 431.4 млн грн активів балансу та зареєструвавши сумарний статутний капітал у розмірі 398.7 млн грн.

Ці суми свідчать про відносно низький рівень прямої присутності іранського капіталу в діловому ландшафті України, адже кожна із топ 1000 найбільших компаній України згенерувала як мінімум 1 мільярд гривень виторгу за аналогічний період. Однак, не варто забувати, що іранський капітал з огляду на багаторічні міжнародні санкції здавна був схильний приховуватись за офшорними непрямими ланцюжками власності або ж діяти в тіньовому секторі економіки поза периметром офіційного регулювання. Отже, реальні масштаби присутності іранського капіталу в Україні можуть бути значно вищими.

661 іранська компанія сконцентрована в столиці України – місті Києві (77% від загальної кількості). На другому місці – Харківська область, на третьому – Одеська. Замикають першу п’ятірку регіонів за присутністю іранського бізнесу Київська та Дніпропетровська області. Тобто, іранський капітал фокусується навколо найбільших промислових центрів країни. Тоді як в західній частині України таких компаній зареєстровано найменше.

У ренкінг топ-15 відібрано найбільші іранські компанії в Україні за обсягом чистого доходу від реалізації продукції за даними 2020 року – останні відомі дані, які в минулому році розкрила ДФС. Топ за обсягом чистого доходу очолило  ТОВ «Зіба» – 128.8 млн грн, що спеціалізується на оптовій торгівлі фруктами й овочами. Обсяг імпортних операцій компанії у 2021 році становив у межах 1-1,5 млн грн. Керівник та учасник ТОВ «Зіба» громадянин Ірану Гадірі Аліреза Раджаб  також зареєстрований як фізична особа-підприємець із основним видом діяльності оптова торгівля фруктами й овочами.

Нагадаємо, Іран допомагає росії тероризувати Україну дронами-камікадзе. Також ЗМІ повідомляють про те, що незабаром Іран поставить російській федерації ще й балістичні ракети.

Росіянин має фірму у Дніпрі, серед видів діяльності якої – торгівля продуктами й ремонт авто
Росіянки володіють фірмою у Дніпрі, яка займається будівництвом будівель