Суддя Індустріального районного суду Дніпра продовжив до 20 листопада домашній арешт одному з фігурантів справи про псевдоволонтерів.  

Про це йдеться у відповідній ухвалі суду.

Підозрюваними по справі, яку відкрили 29 червня 2022 року за статтею про незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги в складі організованої групи (ч. 3 ст.201-2 КК України), проходять три особи. 

За даними слідства, уродженець м. Тула російської федерації (якому продовжили домашній арешт) у період травня-червня 2022 року вирішив продати 16 бронежилетів з бронепластинами, які призначалися Самарському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки в м. Дніпрі або іншому військовому формуванню.

Для цього підозрювані представники благодійної організації «Благодійний фонд «Еквілібріум» отримали бронежилети від іншого благодійного фонду – «Next Step Ukraine» (ЄРДПОУ: 40299934). 

30 червня представники «Еквілібріуму», у тому числі арештований уродженець російської федерації, домовилися продати 16 гуманітарних бронежилетів з бронепластинами марки «Migel Caballero» на півмільйона гривень.

Через соцмережу Telegram вони підшукали покупця. 

25 липня слідчий Головного управління поліції Дніпропетровської області  звернувся до суду з клопотанням про обрання підозрюваному, який продав гуманітарні бронежилети, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Проте, суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.  

«Антикорупційне Придніпров’я» вже повідомляло, з посиланням на прокуратуру Дніпропетровської області, про те, що мешканцю Дніпра повідомили про підозру за фактом незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України).

За даними слідства, волонтер благодійного фонду під час дії воєнного стану продавав через месенджер Телеграм бронежилети 4-го класу військового призначення. Встановлено, що військове спорядження було передано як гуманітарну допомогу для бійців Збройних Сил України із Республіки Польща.

Фіктивні фірми намагалися вивести з держбюджету 1,3 мільярда гривень
Через санкції за 8 тижнів рф практично повністю втратить ринок морських перевезень нафти в Європі