Співробітники Бюро економічної безпеки (БЕБ) проаналізували заявки понад 4.500 підприємств на відшкодування 21 мільярд гривень податку на додану вартість (ПДВ). 

Про це повідомила пресслужба відомства. 

Спеціалісти встановили заявки 225 підприємств на 3,3 мільярди гривень, законність бюджетного відшкодування ПДВ яких викликала сумнів. З них, завдяки превентивним заходам співробітників Бюро, вже упереджено незаконне відшкодування ПДВ з бюджету на суму 1,3 мільярди гривень.

У своїй переважній більшості згадані компанії подали заявки за товарними залишками, імпортованими протягом 2021-2022 років.

Під час вивчення діяльності цих компаній детективи БЕБ встановили відсутність операцій з експорту, інформації щодо продажу товарів в бухгалтерському та податковому обліках та їх відсутність на складах. 

Це може свідчити про здійснення операцій з продажу товарів за готівкові кошти без відображення таких операцій з реалізації в єдиному реєстрі податкових накладних, податковій та фінансовій звітностях цих товариств.

Наприклад, серед згаданих підприємств є такі, що зареєстровані на АЗС, на земельних ділянках де ведуться будівельні роботи.

Деякі фіктивні керівники компаній є особами, які не мають постійного місця проживання, або ж не мають ніякого відношення до діяльності згаданих товариств. Встановлено декілька компаній, які фактично не надають приміщення в оренду, хоча за їхніми адресами зареєстровані товариства з фіктивною діяльністю. Такі випадки не поодинокі. Все це свідчить про фіктивність фінансово-господарської діяльності підприємств-порушників законодавства.

За результатами огляду юридичних адрес, офісів та складських приміщень, встановлено відсутність фінансово-господарської діяльності понад 50 підприємств, половина з них зареєстрована у Львівській області.

Діяльність таких ризикових підприємств призводить до тінізації економіки та послаблення економічної безпеки держави.

Співробітники Бюро економічної безпеки направили 40 рекомендацій до Державної податкової служби, для проведення перевірок достовірності нарахування бюджетного відшкодування ПДВ. Окрім того, 5 рекомендацій щодо понад сотні підприємств направлено до ДБР.

Досудові розслідування у кримінальних провадженнях, за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) здійснюють детективи Головного підрозділу детективів БЕБ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора тривають.

 

Три тисячі колаборантів, російських олігархів та компаній: хто потрапив під санкції РНБО
Суд продовжив домашній арешт псевдоволонтеру з Дніпра