Бюро економічної безпеки (БЕБ) вже визначило та погодило з відповідними державними органами 23 компанії, пов’язані з рф та білоруссю, які рекомендує включити до санкційного списку. 

Про це повідомили у відомстві.

Попередньо встановлена вартість активів зазначених компаній – понад 1 мільярд гривень, у тому числі понад 90 мільйонів гривень готівкових коштів на банківських рахунках та 160 автомобілів на суму 220 мільйонів гривень, тощо.

До списку потрапили компанії-імпортери автомобільної продукції, скла, фармацевтичної продукції, оптовий постачальник палива, дорожньо-будівельна компанія, виробник побутової хімії тощо.

Аналітики Бюро дослідили структуру власності та фінансово-господарську діяльність зазначених компаній та встановили, що вони перебувають під контролем рф та рб, а також дійшли висновку, що їх діяльність забезпечує фінансування держав-агресорів, через сплату податків до бюджетів рф та рб. Це створює реальні та потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України.

Після погодження переліку юридичних осіб Міжвідомчою робочою групою з питань реалізації державної санкційної політики, список передадуть Кабінету Міністрів України для скерування до Ради національної безпеки і оборони України задля застосування санкцій.

Компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади та інших держав будуть поінформовані про набрання чинності рішення РНБО, для розгляду ними питання щодо запровадження аналогічних обмежувальних заходів (санкцій).

«Зазначені юридичні особи, які увійшли до списку БЕБ, запропоновано позбавити права користуватися та розпоряджатися активами, що їм належать. Також, для них буде заблоковано можливість виведення капіталу за межі України та зупинено виконання їх економічних і фінансових зобов’язань перед рф та рб», – зазначив директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник.

За його словами, це лише перший перелік таких компаній, процес поповнення списку підприємств для запровадження санкцій триває. 

«Наразі ще два списки із 25 та 54 компаніями, які Бюро економічної безпеки рекомендує включити до санкційних списків, погоджуються з відповідними органами», – додав Мельник.

Фірмою, яка займається канцтоварами у Кривому Розі, володіє росіянин
Росіянин володіє фірмою у Кривому Розі, яка працює у сфері розваг