Прибутки російських компаній у другому кварталі зросли на 25%, попри запроваджені Заходом санкції.

Про це повідомила «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

Згiдно з розрахунками Sberbank CIB на основі даних росстату, прибуток підскочив до 9,5 трлн рублів ($144 млрд в еквіваленті за середнім курсом). При цьому зростання в річному обчисленні перевищило зростання споживчих цін на 17% за цей період.

«Результати другого кварталу були дуже хорошими, демонструючи стійкість російської економіки. Велике зростання прибутку дає надію на пожвавлення корпоративних інвестицій», — пишуть аналітики держкредитора.

Виробничий сектор, який особливо сильно постраждав через санкційне припинення імпорту ключових компонентів, все ще отримав прибуток на 44%.

Прибутки сфери транспортування та зберігання зросли на 168%. 

Прибутки в нерухомості та будівництві зросли, як і прибутки в готелях і громадському харчуванні. Це пояснюється тим, що росіяни залишалися вдома через обмеження міжнародного авіасполучення.

Натомість оптова та роздрібна торгівля постраждали від падіння продажів, прибуток знизився на 13%. Прибуток у видобутку впав на 51%, оскільки санкції вдарили по ключових виробниках. 

У технологічному секторі, звідки масово пішли західні компанії, прибутки впали на 48%.

Як раніше повідомляло «Антикорупційне Придніпров’я», санкції Заходу повноцінно вдарять по економіці росії наприкінці 2023 року.

Аналітики Київської школи економіки зазначають, що вплив санкцій на російську економіку у довгостроковій перспективі буде тільки зростати, оскільки прогнозується обмеження експорту енергоносіїв агресора. 

В дослідженні зазначають, що падіння економіки росії за 2022 рік буде меншим, ніж очікувалося, – в межах 6-9,5%. Рівень річної інфляції також буде меншим, ніж очікувалося, – в межах 12-15%. У KSE пояснюють, що головною причиною таких змін є високі ціни на ринку енергоносіїв. 

Вплив санкцій вже здійснив серйозні зміни в економіці всередині країни. Так, скорочення виробництва автомобілів у росії за червень становило 62% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А промислове виробництво у червні впало на 1,8% у порівнянні з тим самим періодом 2021 року.

В KSE наголошують, що основні санкції, що стосуються російського енергетичного сектору ще не набули чинності. Відтак, 5 грудня набудуть чинності санкцій на експорт російської морської нафти до Євросоюзу, а 5 лютого 2023 року – російських нафтопродуктів. 

У Дніпрі можуть звільнити аптеки від сплати за оренду комунальної нерухомості
Брати Дубинські передумали будувати офісний центр на Калиновій