Сума російських активів, заморожених західними партнерами, становить близько $350 мільярдів. Ці кошти мають піти на повоєнну відбудову України. 

Про це повідомила на брифінгу заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Вона зазначила, що ця сума є активами Центробанку Росії, які після закінчення війни союзники мають передати Україні як репарації. Водночас ця сума не є остаточною, бо західні країни також заблокували активи російських олігархів і бізнесу, які підтримують і фінансують режим Кремля.

«Також з відкритої інформації, з відкритих джерел відомо, що кошти російських олігархів і бізнесів, які заморожені по всьому світу, становлять близько $1 трильйона. Тому насамперед фонд (для відновлення України. – Ред.) має наповнюватися цими активами», – заявила Мудра.

За її словами, партнери вже починають вносити законодавчі ініціативи для конфіскації активів РФ на користь України. 

Нагадаємо, у Канаді вже набули чинності поправки до закону, який передбачає можливість конфіскації активів, що потрапили під санкції через війну Росії, та їхнє використання на підтримку України.

Закон дозволяє уряду Канади «вживати економічних заходів проти певних осіб у ситуаціях, коли до цього закликають міжнародна організація або об’єднання держав, членом яких є Канада, сталося грубе порушення міжнародного миру і безпеки, в іншій державі сталися грубі й систематичні порушення прав людини, або стались масштабні корупційні дії за участі національної або іноземної держави».

Ці спеціальні економічні заходи передбачають замороження активів, розташованих на території Канади, за поданням генерал-губернатора. За рішенням суду заморожені активи можуть бути конфісковані.

Крім того, уповноважений міністр уряду Канади після консультацій з міністерством фінансів і міністерством закордонних справ може передати кошти, виручені від продажу конфіскованих активів, на:

– відбудову іноземної держави, на яку негативно вплинуло грубе порушення міжнародного миру і безпеки;

– відновлення міжнародного миру і безпеки;

– компенсацію жертвам грубого порушення міжнародного миру і безпеки, грубого й систематичного порушення прав людини або масштабних корупційних дій.

Партнер наближеного до путіна менеджера володіє агропідприємством на Дніпропетровщині
Росіянин володіє підприємством у Нікополі, основний вид діяльності якого - лиття чавуну