Нова модель відбирання російських активів буде складатися з чотирьох кроків.

Про це в ефірі 24 каналу повідомив міністр юстиції Денис Малюська. 

За його словами, нова модель відібрання активів передбачає такий алгоритм дій:

  • прийняття рішення РНБО про вилучення тих чи інших активів;
  • зібрання необхідних доказів правоохоронними органами;
  • подання Мін’юстом заяви до Вищого антикорупційного суду; 
  • прийняття судом рішення про звернення активів у дохід держави.

«Цей ланцюжок довгенький, але це пояснюється, знову ж таки, необхідністю дотримання міжнародних стандартів. Адже ми відрізняємось від російських загарбників, які зневажають будь-яке право», – наголошує Денис Малюська.

Він нагадав, що до цього діяли й інші механізми відбирання російських активів в Україні. Завдяки ним, наприклад, відбулися перші відібрання активів, що стосуються таких компаній як «Сбербанк», «Промінвестбанк».

Втім, деякі проблеми з вже діючими механізмами відбирання російських активів все ж були.

«Ми, як частина європейської спільноти, мусимо працювати за європейськими стандартами, в тому числі і щодо захисту приватної власності. Адже ми розуміємо, що по значних російських активах як тільки ми їх відберемо – почнуться оскарження в міжнародних судах, європейських арбітражах, в Європейському суді з прав людини. І в цих випадках кожен наш крок буде оцінюватися не з точки зору національного законодавства, а міжнародного», – пояснює Міністр юстиції.

Триває й робота щодо російських активів за кордоном. 

За його словами, чи не єдиний шлях для відкриття Україні доступу до російських активів за кордоном – укладання міжнародного договору. Тому що в кожному конкретному випадку ключовою проблемою є те, що в Європі або США просте відібрання майна порушувало б право власності, захист якого є фундаментом цих країн, або ж міг бути застосований імунітет суверенної держави рф.

За його ж словами, зокрема саме з цих конфіскованих активів у подальшому українцям і буде виплачуватися компенсація за зруйноване чи пошкоджене майно. Інше джерело фінансування компенсацій – державні доходи та допомога міжнародних партнерів. Втім, про це, найімовірніше, йтиметься вже після війни.

Громадянин росії є власником приватної охоронної фірми у Дніпрі
Гуфман не продавав квартир, а подарував їх Гуфману