З моменту арешту будівельного бізнеса російського олігарха Андрєя Молчанова в Україні та передачі його до Агентства з розшуку та управління активами (АРМА), бетонний завод досі не отримав управителя.

Про це повідомляють аналітики проєкту Trap Aggressor.

Йдеться про компанію-виробника будівельних матеріалів «Аерок», активи якої 1 липня заарештували через звʼязки з оточенням Путіна та передали до Агентства з розшуку і менеджменту активів. 

Українська компанія належить німецькій компанії «Аерок Інвестмент Дойчланд», директори й засновники якої наближені до російського олігарха Андрєя Молчанова та працювали на посадах в компаніях з «Групи ЛСР» в Європі і в РФ зокрема.

За даними СБУ Молчанов належить до найближчого оточення президента РФ Владіміра Путіна та є спонсором передвиборної кампанії партії «единая россия». 

Ключовий бізнес олігарха – будівельна компанія  «Група ЛСР», яка будує житло для співробітників ФСБ і збройних сил РФ.  

До арештованих активів увійшли виробничі майданчики, нерухомість, корпоративні права, заводи, спецтехніка та 22 автівки. Загальна вартість активів – понад 2 мільярди гривень. 

За даними правоохоронців, «Аерок» володіє заводами в рф та подає податкову звітність з Росії, що підтверджується даними IP-адрес.

Понад пів року АРМА намагається обрати управителя для цього бізнесу за зачиненими дверима. Перший конкурс АРМА оголосила 12 жовтня, і коли всі претенденти подали документи – відбір скасували. В агентстві таке рішення пояснили додатковою ухвалою суду з новим переліком майна.  

24 листопада у відомстві оголосили новий конкурс. Прийом документів від кандидатів на управління завершився через 2 тижні після початку, але результатів конкурсу досі немає.

«Через затягування обрання управителя арештованого «Аерок», завод офіційно не працює, а держава натомість недоотримує мільйони гривень щомісяця від управління активом», – йдеться у розслідуванні.

За даними аналітиків Trap Aggressor, зібраних з судових ухвал, на початок грудня було заарештовано чимало економічних активів, у яких слідчі й прокурори робили акцент саме на приналежності до російського чи білоруського бізнесу. 

І більшість з них передані в управління до АРМА, а саме: корпоративні права 116 підприємств, вартістю 25 мільярдів гривень, нерухомості на майже 2 мільярди гривень, транспортних засобів (вагонів, автомобілів, сільськогосподарської техніки) ще на майже 3 мільярди та на понад 2 мільярди іншого майна. 

Арештованих грошових коштів – понад 500 млн гривень, близько 35 мільйонів доларів, та 15 мільйонів євро.

З арештованим майном пов’язаного з «Ростехом» підприємства у Нікополі є проблеми
У Кривому Розі торговець піротехнікою за шість тисяч перетворив адмінсправу на кримінальну