Депутати Верховної Ради на пленарному засіданні проголосували за ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду міста Києва і створення Київського міського окружного адміністративного суду.

Інформація про це оприлюднена на сайті українського парламенту. 

«За» відповідне рішення проголосували 310 народних обранців, утрималось 2 депутатів.

9 грудня стало відомо, що Сполучені Штати наклали санкції на голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. 

За керівництва Вовка Окружний адмінсуд Києва став відомий такими скандальними рішеннями про відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію “Приватбанку” тощо.

Ще 13 квітня 2021 року на сайті президента України повідомили, що Володимир Зеленський ініціював невідкладну ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. 

«Суд, одним рішенням якого може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні держави, будь-якій реформі, буде ліквідований. Сприймайте це як сигнал до будь-якого суду, який зрадив повазі до закону», – заявив тоді глава держави.

Проте, півтора року цей законопроєкт блокували у Верховній Раді та 13 грудня 2022 року нарешті ухвалили. 

Окружний адміністративний суд міста Києва має функцію одного з найважливіших судів країни, адже до нього потрапляли справи загальногодержавного значення

ОАСК є судом першої інстанції, що розглядає адміністративні справи (не плутати зі справами про адміністративні правопорушення), в яких хоча б однією зі сторін є центральні органи виконавчої влади, що знаходяться в Києві. 

Та ліквідація окружного суду – це тільки перший крок. На думку фахівців, необхідно буде створити новий окружний адмінсуд для Києва і Київської області. Нових суддів мають призначити за конкурсною та відкритою процедурою через нові Вищу кваліфікаційну комісію суддів та Вищу раду правосуддя.

Підсанкційний російський виробник зброї записаний власником дніпровського підприємства
Серед засновників мережі платіжних терміналів з Дніпра є громадяни країни-агресора