Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи за ознаками вчинення ТОВ «Орімі Україна» порушення у вигляді поширення інформації, що вводить в оману. 

Про це повідомили в Антимонопольному комітеті України.

Компанія-відповідач реалізує в Україні чай під торговими марками «Greenfield», «TESS», «Принцеса Гіта», «Принцеса Канді», «Принцеса Нурі» та «Принцеса Ява», а також каву під торговими марками «Jardin», «Piazza del Caffe» та «Жокей».

Справу розпочато за заявою рітейлера – ТОВ «Восторг».

Заявник повідомив, що ТОВ «Орімі Україна» розіслало торгівельним мережам та дистриб’юторам України електронного листа, в якому зазначило, що його кінцеві бенефіціарні власники, зокрема і мажоритарний бенефіціарний власник корпоративних прав в статутному капіталі – Вероніка Касьяненко, не пов’язані з російською федерацією. 

У листі наголошувалося, що вона уже 10 років є громадянкою Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії та «є міжнародним незалежним приватним інвестором, активно інвестує в акції та облігації публічних компаній у всьому світі … та не інвестує в росію, не є акціонером будь-яких компаній росії, не веде бізнес у росії».

Однак заявник наголошує, що ТОВ «Орімі Україна» може бути пов’язане з російською компанією «Орими Трэйд», власниками якої є відомі російські підприємці Сергій Касьяненко та Олександр Євневич (на фото). Також з відкритих джерел відомо, що останній навіть отримував медаль від президента країни-агресора. 

У листі-відповіді, надісланому на вимогу Комітету, ТОВ «Орімі Україна» повідомило, що не володіє інформацією про зв’язки Вероніки Касьяненко з Сергієм Касьяненком та не має даних про інших суб’єктів господарювання у світі, власником яких є Вероніка Касьяненко.

Водночас Комітету відомо, що російська компанія «Орими Трэйд» здійснює реалізацію такої ж продукції, що і відповідач (чаю та кави під такими ж торгівельними марками), має схожу назву з назвою відповідача та однакове прізвище власників (бенефіціарів), що може свідчити про пов’язаність цих підприємств через родинні відносини їхніх бенефіціарних власників або в інший спосіб.  

Проаналізувавши наявні дані, Комітет зробив висновок, що викладена у розісланому торгівельним мережам та дистриб’юторам листі інформація про те, що Вероніка Касьяненко не має відношення до бізнесу в росії не є підтвердженою. Відтак ця інформація може містити ознаки неправдивої й впливає або може впливати на наміри суб’єктів господарювання чи споживачів співпрацювати з ТОВ «Орімі Україна», або купувати його товари.  

З огляду на це, Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи за ознаками вчинення ТОВ «Орімі Україна» порушення, передбаченого статтею 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» – поширення інформації, що вводить в оману.   

Росіянка володіє низкою фірм у Дніпрі та в інших містах країни
Що країни світу роблять, аби позбутися залежності від російських енергоносіїв