Суд відсторонив від посади провідного будівельного експерта Дніпровської філії Держінституту «НДІпроектреконструкція» до 11 жовтня 2022 року через справу про хабар у 240 тисяч гривень. 

11 серпня 2022 року близько 16:16 експерт, знаходячись поблизу будинку №4 по вул. Робочій у м. Дніпро отримав від представника приватного підприємства «Галера» (код: 24225028; основний вид діяльності – виробництво взуття) 240 тисяч гривень за узгодження проектної документації щодо додержання приватним підприємством норм пожежної безпеки. 

Після отримання хабара експерта затримали, а 12 серпня йому повідомили про підозру за статтями про співучасників (ч.5 ст. 27 КК України) та про одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч.3 ст. 368 КК).

1 вересня слідчий поліції звернувся до Кіровського районного суду Дніпра з клопотанням про відсторонення підозрюваного експерта від посади. 

Суд клопотання задовольнив. 

Нагадаємо, Служба безпеки України ліквідувала масштабну корупційну схему в Державній службі з надзвичайних ситуацій. Злочинна діяльність полягала у системному отриманні незаконної винагороди (хабарів) від підприємців за погодження дозвільної документації. 

Злочинна діяльність полягала у системному отриманні хабарів від підприємців за погодження дозвільної документації. 

Учасниками злочинної схеми є посадовці ДСНС України та керівники її регіональних підрозділів, серед яких управління у Дніпропетровській, Харківській, Житомирській, Кіровоградській, Рівненській, Львівській, Чернігівській, Волинській, Чернівецькій, Хмельницькій та Запорізькій областях, а також посадовці інших держустанов, які залучили до участі приватних осіб.  

За даними Служби безпеки України, посадовці ДСНС вимагали від керівників великих торгових центрів та компаній хабарі за прискорене погодження дозвільної документації, необхідної для ведення підприємницької діяльності. 

Насамперед «схема» стосувалася погодження планів локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій на потенційно-небезпечних об’єктах, зокрема у великих торгових центрах, АЗС та інших об’єктах. 

Росіянин володіє дніпровською фірмою, яка займається «неспеціалізованою оптовою торгівлею»
Україна отримала активи та нерухомість підприємства російського мільярдера на 300 мільйонів